Girls, girls, girls

I måndags släpptes det absolut sista avsnittet av HBO-serien Girls.

Jag hade laddat upp med popcorn och försökte få en liten lucka när liten sov, mellan lekte och stora gjorde läxan. Det gick väl sådär, men till slut rullade iallafall eftertexterna och jag lämnades med en konstig tomhet.
 
Girls hade den ovanliga effekten på mig att jag fastnade redan efter ett avsnitt. Som klister. Annars brukar det ta tre till fyra avsnitt innan jag vet om det är en serie värd att följa. Men seriens skapare och huvudrollsinnehavare Lena Dunham bjöd på något nytt. Fyra unga kvinnor som poträtterades på ett sätt som jag aldrig sett förut i en amerikansk serie. De var oglamourösa, öppet narcissistiska, fulla av dåliga vanor och såg ut som vem som helst, kompisen, grannen, eller tjejen i kassan.
Tv-serien handlar om Hanna som är i sina tidiga 20, flyttat till New York och vill bli författare. Vi får följa henne och hennes vänner de där magiska åren mellan 20 och 30. De åren då du förväntas leva hela ditt liv, först leka av sig, sen karriär, hitta en partner och skaffa barn. Att ses som vuxen när en egentligen inte riktigt har vuxit upp.
Serien handlar både om vänskap och kärleksrelationer, men också om den komplicerade relationen till sin egen person, på ett väldigt otraditionellt sätt och med en stor portion sarkasm och ironi.
Det här är en av de väldigt få serier som kan få mig att skratta högt rakt ut. Den bjuder på fruktansvärt dråpliga dialoger ibland och till synes först helt skruvade karaktärer, tills en plötsligt inser att "Det där är ju jag!", fast utan filter.
 
Sista säsongen har varit lite konstig och ojämn kan jag tycka, men det är Girls så de kommer undan med det. Känns som varenda liten grej de gör blir geniförklarad av seriens fans (mig inkluderad), så hur dåligt ett avsnitt än skulle bli så skulle det ses som att det fanns en djupare mening med det, ett genidrag.
Jag har dock gillat huvudingridiensen i denna säsong även om jag vet att den på många håll inte varit uppskattad. Jag vill inte spoila någonting så jag går inte in på detaljer.
 
Sista avsnittet var nog lite otillfredställande och lämnade fler frågor än svar. Men ju mer jag tänker på det desto mer uppskattar jag att de valde den vägen. Det var liksom som ett första avsnitt på en ny säsong eller en spinoff istället för ett finalavsnitt.
Vi lämnades med en framtid med karaktärerna, som att deras liv liksom rullar på och vi fick en inblick i hur det kommer se ut.
Vissa otroligt roliga scener också.
 
Om ni inte har sett Girls, gör det! Ni har så mycket roligt framför er.
 
Tack Girls för denna gången, nu ser jag framemot vad Lena Dunham hittar på härnäst.